Osteoporose
(BOTONTKALKING)
Interessante informatie voor de KLINEFELTER

Botontkalking is een normaal proces dat bij iederen zich voordoet.Bij de Klinefelter begint het vaak te vroeg en gaat het te snel dus vinden we het nuttig Osteoporose te leren kennen. Verscheidene tips kunnen ook door de Klinefelter gebruikt worden.

Oudere mensen, en dan vooral vrouwen, breken gemakkelijk een pols of een heup. Ze worden ook kleiner en beginnen krom te lopen. Vroeger dacht men dat dit onvermijdelijke verouderingsverschijnselen waren, maar vandaag weet men dat het de symptomen zijn van osteoporose.
Osteoporose is een ziekte die de beenderen aantast. De beendermassa vermindert en de beenderen worden poreus.
Een toename van het risico op breuken (heup, polsen ) en wervelinzakking waardoor de lichaamslengte afneemt zijn de belangrijkste gevolgen. Een klein ongeval bijvoorbeeld een ongelukkige stoot tegen een tafelrand kan volstaan om de pols te breken.

Het skelet is een levend organisme dat permanent wordt afgebroken en opnieuw wordt opgebouwd.
De piekbotmassa of de maximale hoeveelheid botmassa die men opbouwt wordt over het algemeen bereikt rond de leeftijd van 35 jaar.
Daarna wordt minder bot aangemaakt dan er wordt afgebroken en neemt het botkapitaal af en wordt het beendergestel brozer.
Hoe ouder men wordt hoe meer bot verloren gaat.
Bij vrouwen verloopt dit proces vanaf de menopauze sneller dan bij mannen. Dit verklaart waarom osteoporose vooral vrouwen treft. Eén vrouw op vier lijdt aan deze ziekte na de menopauze. Door de menopauze houden de eierstokken op met functioneren en wordt de productie van oestrogeen het vrouwelijke hormoon stopgezet.
Op een bepaald ogenblik bereikt de botafbraak een zo geheten breukdrempel. Onder die drempel is de kans groot dat men bij het minste incident iets breekt.

 

RISICO-GROEPEN:

 

Mannen met het Syndroom van Klinefelter

Volgens ras osteoporose komt meer voor bij blanke vrouwen dan bij zwarte.

Erfelijkheid indien osteoporose voorkomt in uw familie loopt u een hoger risico.

Hormonale factoren wanneer de productie van oestrogenen (vrouwelijke hormonen) te laat op gang komt of wordt onderbroken dan verloopt de botop bouw niet optimaal. Dit gebeurt bv. bij een vroege menopauze bij het laat optreden of het tijdelijk uit blijven van maandstonden en een wegname van de eierstokken.

Kleine tengere en magere mensen hebben doorgaans minder botmassa dan zwaargebouwde mensen.

Zwangerschap is geen oorzaak van botontkalking.

Langdurige bedlegerigheid leidt tot botverlies.Een bedlegerig persoon verliest ongeveer 1% aan botmassa per week.

Sommige geneesmiddelen (bv cortisone) verhinderen de botopbouw.

Roken, alcohol, koffie en een zoutrijke voeding zijn schadelijk voor het bot.

Een zeer vezelrijke voeding (bv macrobiotisch) verlaagt de opname van calcium en kan dus de botopbouw verminderen.


 

Het risico op breuken kan gemeten worden door een speciale techniek de botdichtheidsmeting of botdensiometrie.Het is volledig pijnloos en duurt nauwelijks een 10-tal minuten.

Laatst aangepast ( donderdag, 29 november 2007 13:14 )